Biolite HOT or NOT

Jeg købte i 2013 af ren og skær nysgerrighed en Biolite for at se hvad det var for noget grej der kunne oplade ting og man på samme tid lave mad over ?? Dengang var det uset at man kunne udnytte flammerne til andet end bare lave mad over eller varme sig ved men ligefrem udnytte ilden til noget var vildt.
Vi skriver nu 2019 og jeg har igen købt en Biolite V2 fordi der er kommet en forbedret udgave og var det egentligt nødvendigt..??
Jeg ville komme ind på forskellene og om de egentlig er så smarte som man tror og om de overhovedet virker når man kommer i ud den virkelige verden og bruger dem.

Komplet Biolite 2,så kan man alt 🙂


Jeg vil komme ind på flg ting under gennemgangen af Biolite V1 og V2….og det er nok de væsentlige ting for os outdoor folk.

  • Tilbehør
  • Holdbarhed
  • Brændsel(fordele/ulemper)
  • Effekt(opladning)
  • Forskelle(V1/V2)

Der findes en MASSE tilbehør til Biolite og lad mig slå det fast med det samme,der er ikke alt man skal smide sine penge efter MEN der er noget der fungere super godt og er pengene værd. Jeg vil komme ind på de ting jeg personligt er pengene værd men ikke nødvendigvis er til turbrug.

Ingen røg uden ild *G*

Vi starter i den lette ende LED lys(lanterner),personligt er de medfølgende LED lyd der medfølger både den gamle og nye Biolite det eneste der værd at bruge tid på,ikke fordi resten af deres LED produkter(Lanterner) ikke dur men det både fylder og unødvendigt,deres lille LED bar med flex ledning som fulgte med V1 modellen gav et fint lys så man kunne se noget når man laver mad om aftenen og det samme gælder når vi snakker den nye LED lampe der følger med V2 som tilmed er dæmpbar og giver et godt lys(100 lumen).
De har prøvet at udvikle flere LED produkter som jeg ikke er værd at slæbe med da man alligevel har sin pandelampe(Biolite har lige lavet deres genopladelige) med på tur og det er jo som oftest nok.
Biolite powerbanks er både dyre og har ikke ret stor kapacitet i forhold til andre powerbanks,her betaler man ret meget for navnet og de har ikke opfundet noget smart så her kan man undvære navnet og købe en billigere model og spare penge.
Kedel/kande er nok noget af et must hvis man vil udnytte sin Biolite fuldt ud,den fungere både på V1 og V2. Den udntýtter flammerne rigtig godt og med en rigtig optænding og perfekt mængde brænde så kan man koge 1,5 liter på ca 9 min med blæseren på max. Ydermere kan hele Biolite pakkes ned i kanden så den ikke fylder ved siden af.
Grill…ja den er rigtig der kan tilkøbes en grill til sin Biolite og det er ikke en must have men nærmere en nice to have og den fungere rigtig godt,med til 2 personer er ingen problem og det er faktisk en brugbar grill som overraskede mig meget NÅR man har styr på sin Biolite. Med grillen monteret så er der plads til mere brænde i brændkammeret og du kan grille eller oplade fra den i længere tid….grillen kan som kedlen/kanden klart anbefales.
Selvfølgelig kan dine egne gryder oa. bruges på Biolite uden problemer.

Biolite Camp Stove er bygget solide og der er tænkt meget på at de skal kunne holde til noget og holde længe. Gennem flere år i både, dage med fuld regn og vinter perioder har Biolite V1 klare sig igennem det den er blevet udsat for, den nye Biolite V2 klare sig mindst lige så godt pt har den været udsat for regn,blæst og flere dage med frost uden problemer så holdbarheden er helt i top.
Så jeg har aldrig været bange for at de pludselig har “givet op” når jeg har været på tur,men det er jo elektronik og kan svigte..!!

Brændsel er lidt et kapitel for sig selv og lidt en videnskab hvis man skal få fuld udnyttelse af sin Biolite,
Her er det de fleste laver en klassisk fejl ved at tænde op i bunden af brændkammeret og så fylde grene og kviste på i en lind strøm for at følge med “afbrændingen” og det giver en masse arbejde for at følge med og der skal virkelig samles kvas og kviste ind for at følge med.
En korrekt måde er et fylde brændkammeret med tommeltot tykke grene i bunden lidt grenkvas og så lidt kviste på toppen og tænde op i toppen.
Alt brændbart biomasse kan bruges og det er der jo masser af når man er på tur i skoven feks kogler,grene,kviste osv MEN er man lidt doven så kan man bruge træpiller til pillefyr som brænder fantastisk og udvikler en mere jævn varme og husk her skal man også tænde op i toppen. Grankogler skal man lige være opmærksom på da de kan afsætte en kraftig smag til maden hvis man griller og de kan afsætte harpiks “dampe” som er nærmest umuligt at få af sit kogegrej.

Grillen monteret på den gamle BioLite.

Hvad er så effekten når der skal oplades ?!
Det er jo derfor de fleste køber sådan en fætter og det er jo netop IKKE derfor den skal være din primære forsyning af strøm ???
Biolite er KUN en sekundær kilde til opladning eller som en nød foranstaltning hvis alt svigter og når det er sagt så kan den godt oplade en mobil telefon på tur men det kræver en del for at holde den kørende og lade effektivt.
Biolite V1 kan lade en mobil op på ca 6-8 timer hvis man stiller blæseren på HI og forsyner brændkammeret med en masse grenstykker og så skal man påregne at den skal tømmes for aske og gløder mindst 3-4 gange,men den kan lade en mobil op og jeg har gjort det flere gange.

Effektiv JA….

Biolite V2 skulle være op til 50% mere effektiv en forgængeren og det er den som sådan også i perioder !! Den er klart mere effektiv og kræver som sin forgænger en masse arbejde for at brænde og lade optimal. Når den blæser på max og der er fyldt godt på brændkammeret så kan du risikere den bliver overophedet og blæseren slukker og din ladning forringes en del,men den er KLART  bedre end forgængeren og ladetiden på en mobil(tom og slukket) er ca 4-5 timer og igen gælder det som ved Biolite V1 at brændkammeret skal tømmes et par gange og der skal tændes op på ny.

Forskelle er der helt sikkert og jeg vil komme ind på de mest væsentlige.
Det der er mest tydeligt er at der er kommet et lidt ændret udseene fra V1 til V2 og udover formen er der kommet et panel af led lys på fronten og det er bestem ikke et gimmick de er der for en grund og tilmed en god grund.
På V1 var den en led indikator orange/grøn og en knap til at tænde sin Biolite eller skifte mellem styrken på blæseren HI/Lo og når den lyste grøn kunne du lade dine usb enheder eller sætte blæseren på HI. V2 er der et helt panel af indikatore Orange indikere styrken af forbrændingen,Blå indikere hvilken styrke du har sat blæseren på og her er der 4 styrker på den nye V2 og til sidst en Grøn der indikere opladning af det interne batteri,det fungere også som en powerbank når du ikke har gang i din Biolite og det er en af de væsentlige forskelle på V1 og V2. Powerbanken er simpelthen genial og gør den meget mere anvendelig en forgængeren og den giver alene lidt over en halv opladning på min Samsung S8+

LED panelet.

Jeg er med vilje ikke kommet ind på de tekniske detaljer med mAh de forskellige modeller lader med eller de små tekniske detaljer der er ændret, for det afhænger af hvor effektiv du har gang i brænderen,hvilket brændsel du bruger og ikke mindst hvad du lader op, så det har jeg helt undladt og taget udgangspunkt i mine oplevelser og brug samt opladning af min Samsung S8+ og brugt den som benchmark ved brug. Både temperarurer,blæst,brænde og fugtighed giver forskellig resultat og det vil helt sikkert givet et stort udsving i det andre brugere oplever.

HOT or NOT

Jeg vil nok sige Biolite V1 var en NOT i forhold til V2 hvad opladning angår men som “bål” med 2 styrker har den sin berettigehed, snakker vi brugen med kande eller grill er oplevelsen fuldstændig ens.
Biolite V2 er helt klart HOT fordi den nu har en intern powerbank og den fungere uden problemer og den kan godt klare strøm til en enkelt mobil på turen MEN den skal bestemt ikke købes til det enkelte formål.

Jeg har tit hørt DEN larmer……og det gør den bestemt,men ikke mere end en gasbrænder eller multifuel brænder ?? så det augment holder bestemt ikke.
Den vejer meget….njaaa den vejer MEN hvis du ser på det gram til gram så spare du jo på at ikke slæbe feks gas,sprit,benzin med på turen og på en uge tur er der ikke meget sparet.

Og i disse tider hvor alt skal være grønt,co2 og klima venlig så er Biolite -nr 1, altid biofuel og co2 venlig og tilmed går en del af salget fra Biolite til udviklings lande hvor de bruges til at hjælpe andre til at få en Biolite Basecamp stove for at sænke dødligheden og effektivt udnytte deres brændsel.

Konklusionen for MIG er klart at BioLite V2 er HOT  og at den nu fungere på alle områder modsætning til forgængeren.


Posted in BioLite Stove, Test by with no comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *