Øksen som personligt udstyr..? og lidt om mit valg af økse.

Jeg har stort set brugt øksen som mit primære værktøj på de fleste af mine ture og har flere gange prøvet og erstatte øksen med en god stor kniv så jeg ikke skulle slæbe ekstra med på turene, men jeg er efter kortere eller længere tid vendt tilbage til øksen som et godt universal værktøj.
Gennem de sidste 20-25 år har jeg prøvet en del økser og valgt nogle fra og jeg vil prøve at begrunde mine valg og hvorfor jeg har den økse jeg har nu.

Nye bedste tur ven.. 🙂

Jeg har som sagt brugt økse det meste af mit udeliv, ukritisk købte jeg bare en billig økse i starten og brugte den som det værktøj det nu er, der blev fældet træer slået søm i og tilmed “gravet” render i jorden med den og rodet i gløder !!!!
Men jeg havde set mig varm på en ny. Den jeg blev forelsket i var en ”Hultafors håndøkse 600 gram”, fra Survivalstore så den bestilte jeg og lidt Buff til hoved og hals(mere om det senere). Vildt nok at de KUN gik en dag så var øksen hjemme.
Før jeg nåede dertil havde jeg gjort mig mange overvejelser.
Jeg fandt hurtigt ud af at en økse ikke bare en økse og at prisen afspejler metallet der lavet af og jeg opgraderede efter et par år til lidt dyre håndsmedet økser.
Som en rigtig mand vil man gerne have en “stor” model som kan imponere lidt når den slæbes ud af bilen og hen til bålpladsen eller med på turen ?? Men man opdager også at der er økser til ethvert formål og ikke alle er praktiske når man er på tur.

Hultafors i action..

For mig er en økse en på under 1 kg og med et middel langt skaft, kan jeg få en på 5-800g så er det perfekt. Min første rigtige økse var en Hultafors på 450 gam og ca 35 cm i længden,det var i mange år min trofaste turmakker, den kunne holde sig skarp længe og havde en okay vægt til selv gode stammer kunne hugges over, desværre gik den til under en flytning hvor den kom til at stå i flere måneder i en kasse delvist i vand og da jeg fandt den igen så var den godt rusten og skaftet helt ødelagt…æv æv

Jeg så mig igen om efter et alternativ og jeg ville prøve og se om der var et alternativ til træ skæftet og det var der… Fiskars, plastik og metal og i alle størrelser.

De kan det samme NÆSTEN…

Her lavede jeg så den første fejl, købte en tur økse som nærmest var ubrugelig til andet en små pind og optændings pind (Fiskars X5) og jeg måtte erkende at den kun var praktisk fordi den var lige til at smide i rygsækken pga den lille størrelse….og jo den kan da hygge lidt men er ALT for kort !

Jeg var så igennem et par af deres andre modeller (x7 og x10) inden jeg fandt ud af plast og jern ikke rigtigt var mig alligevel men det tog så et par år !! Kvaliteten af Fiskars er ganske god og de holder også til nogle tæsk men vinter tid med frost så skal man passe lidt på,det er her jeg har ødelagt flest plast skæfter på disse modeller(3 stk)

Hmmm.. for og imod,træ eller plastik..

Derfor blev jeg rigtig glad da jeg faldt over en økse på survivalstore’s hjemmeside der på mange områder lignede min gamle Hultafors økse, 600 gram og 37,5 cm og det var lige en økse jeg måtte have. Efter mange år med en lignende model så var jeg sikker på den kunne klare mine behov for det lette træ arbejde fra fældning af små træer til kløvning af disse samt klare optændings pind og lidt grov snitte arbejde.

Men for at blive helt sikker i mit valg så ringede jeg og snakkede med Bjarke fra Survivalstore.dk for at høre om kvaliteten fra min første model til nu var den samme da der var ret mange år imellem disse to økse køb, men han forsikrede at der ikke var gået på kompromis ang kvaliteten fra dengang og så til nu.

Skulle jeg lige kikke alle modellerne igennem for at se om jeg skulle have en der var lidt større ?? eller måske mindre ??….eller ?

Utrolig så glad man kan blive for et stykke læder.. 😀

Der var både en der var mindre ala x5…nej .. jeg viste jo at den stadig var for lille, men der var jo en der var liiidt større en den jeg havde valgt i første omgang den havde lidt længere skaft men et lettere hoved(500 Gram) af skade bliver man klog og jeg havde jo ikke held med min x10 så jeg valgte den Hultafors som var tættest på min oprindelige økse.

Nu her flere måneder senere har den været med mig i skoven mange gange, og ja Hultafors føles stadigvæk som god svensk topkvalitet.
Træskaftet har igen vist at selv en vinter med frost så holder den til at blive brugt hårdt og at Hultafors stadig laver økser der holder sig skarpe meget længe og så er det til en rimelig pris når man tænker på kvaliteten.
Må være ærlig og sige at økser med plast skæfte er en udemærket ide og de lang hen af vejen holder til det meste men de har ikke “sjæl” og får ikke patina på samme måde som en økse skaft af træ og så har jeg oplevet at hen over vinteren så er træ bare federe og holde på når det er koldt og egenskaberne er ENS uanset vind, vejr og temperatur.

Hultafors…mit valg(igen)


Posted in Fiskars, Grej, Hultafors, Tur by with no comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *