KLYMIT V Hængekøje ligge underlag.

Jeg har af flere omgange prøvet at få et ligge underlag til at fungere i min hængekøje men det er aldrig lykkedes mig 100% at få det til at fungere for mig ?
Derfor gik jeg meget hurtigt over til en underquilt som fungere som en slags sovepose/underlag uden på hængekøjen og det virkede fra dag et.

KLYMIT HAMMOCK V er et specielt designet liggeunderlag til alle typer hængekøjer og dog,jeg vil tillade mig at sige den nok er mest optimal til en bridge hængekøje og den fungere også ganske ok i en gathered end hængekøje hvis man ikke skal ligge alt for diagonalt i køjen.
Jeg var meget spændt på hvordan den ville fungere i min Blackbird XLC DL og jeg delte testen lidt op i 2 tests,i plusgrader og direkte på underlaget som i en single layer køje og i minus grader og med underlaget imellem bund og top.

KLYMIT HAMMOCK V

KLYMIT HAMMOCK V

Først lidt om ligge underlaget,længde 198 cm,bredde 119 cm og en tykkelse på 7,5 cm og en R værdi på 1,6(teoretisk isolations værdi) der er 3 “skridsikre” zoner på underlaget,2 på undersiden og et på liggesiden og med en pakke størrelse på ca 10 x 20 cm er det ok for et underlag af den størrelse.
Jeg har altid været van til underlag med en for for skrue ventil til at puste underlaget op og lukke luft ud,men KLYMIT har 2 ret store “huller” hvor der er en dedikeret til at puste luft i da der er en “lukke flap” som forhindre luften at sive ud mellem pust og et dedikeret (uden flap) hul til at luke luften ud med… DET er genialt tænkt men også 2 steder hvor luften kan komme ud hvis ventilerne fejler !!

KLYMIT hævder at deres design tillader at soveposens isolation delvis bevares da den ikke klemmes helt flad pga underlagets overflade og den angivende R værdi på 1,6 egentlig er højere(mere om det senere)

Test 1(single layer og plus grader)
Pustede underlaget op og lagde den bare i bunden af min køje,den ekstra bredde kan tydeligt ses i forhold til et alm undelag da den spiler køjen noget mere ud. Umildbart ser det ud til at flapperne som udgør den ekstra bredde fungere ok og at de to punkter med skrid sikker belægning fungere,underlaget skøjter ikke ret meget når man lægger sig i køjen. Bredden er super når man er kommet i køjen men det kræver sit at få den til at ligge ordenligt i fodenden om det er pga Blackbirdens “foot box” ved jeg ikke lige, men det kan lade sig gøre og man får man en god ligge oplevelse,resten vil nattens søvn fortælle.

Underlaget fylder køjen ud.

Underlaget fylder køjen ud.

Gik i køjen ved ca plus 5 grader og temperaturen nåede lige 0 grader og med en svag vind lige ind i enden af køjen gav det ikke umildbare problemer og det virkede som om man ligger fint på underlaget,det glider ikke som mit gamle underlag(Thermarest) og man ligger rimelig fast på underlaget pga den skridsikre “plet”
Natten gik fint men 0 grader er klart max grænsen for underlaget og jeg vågnede kold på ryggen og den ene nat med let kondens. Med en R værdi på 1,6 så er det klart et sommer underlag med en komfort på ca 5 grader.
Så den påstået ekstra isolerings evne pga underlagets udformning har en positiv virkning på R værdien,men selvfølgelig er det ikke en videnskablig bevist. 4 nætter gik og jeg oplevede at den fungere bedre end et normalt underlag og flapperne både styre underlaget bedre i hængekøjen og giver lidt mere plads og ligge diagonalt på men ikke mindst INGEN kold skulder at vågne op til fordi man er gledet af.

Den skrider ingen steder :-)

Den skrider ingen steder 🙂

Test 2 (Double layer og minus grader)
Lad mig lige slå fast at jeg IKKE havde forventet den ville fungere under 0 grader uden ekstra isolering,så første nat vågnede jeg mega kold ved minus 2 grader og måtte gå ind !!!
Prøvede at kombinere underlaget med min underquilt og det lykkedes heler ikke den første nat,kunne ikke lukke underquilten tæt nok omkring køjen og jeg mistede for meget varme.
Men der var klart bedre styr på underlaget når jeg kunne lægge den mellem mine lag i køjen..FEDT FEDT… Men det kræver lidt at få den til at basse ned i “fod boxen” men når den er lagt rigtig så fungere det. Den største udfordring er at tilpasse underquilten og ved nat 3 så kunne jeg sove natten igennem uden at vågne rystende af kulde.
4 nat blev det minus 7 grader og jeg havde finjusteret både mængde af luft i underlaget og min underquilt passede optimalt,ca 2/3 luft i underlaget passer mig og hvis der kommer mindre luft i presser jeg den flad ved hofte og skulder.

Brrrrr...so so cold.. :-/

Brrrrr…so so cold.. :-/

Konklusionen må(for mig) være at den fungere ok i en hængekøje,noget bedre end en alm  underlag og at det klart kun er en tidlig sommer til tidlig efterårs underlag. Jeg er usikker på om de ventiler holder i længden,men det må tiden vise om de gør.
Underlagets design på overfladen virker og man for lidt mere varme(bedre R værdi) end opgivet men kun hvis den er fuld oppustet og det er svært i en hængekøje hvis man skal ligge optimalt,den vi helt sikkert virke mere optimalt i en bridge hammock.

OVERRASKELSEN..???
Jeg har altid haft problemer med at ligge på mit alm underlag når jeg sov i shelter eller i telt så jeg prøvede den lige i mit shelter et par nætter og her blev jeg overrasket over hvordan jeg blev liggende på underlaget og at “flapperne” gjorde at fødder og hoved blev på underlaget selv om jeg normalt ligger uroligt om natten og selv om jeg kun sov ved et par plus grader frøs jeg ikke og fuld oppustet ligger jeg varmt og godt hele natten. Så KLYMIT HAMMOCK V fungere også på jorden.

Underlaget er venligst udlånt af jesper fra bushcraftbutikken som også er forhandler af KLYMIT underlaget,se mere på http://www.bushcraftbutikken.dk/

 


Posted in Hængekøje, KLYMIT, Test by with no comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *