Hjemmelavet “Real Turmad”

Jeg har gennem mange år købt mig fattig i turmad og dåsemad og besluttede mig at gøre noget ved det,har dog haft held til at tørre en del grønsager på en billig dehydrator fra Lidl som har tjent mig godt gennem et par år. Men som så meget andet skulle der noget mere til for at å det til at fungere ordenligt og i passende mængder på nogenlunde tid.

Derfor blev der indkøbt en vakuum pakker og en dehydrator for både at kunne pakke maden forsvarligt og tørre ordenlige potioner,så der blev handlet.

Der findes en MASSE vakuum pakkere på nettet og jeg har haft en MEGET billig model som fungerede i få uger så jeg valgte at få en ordenlig model første gang som også har fået gode anmeldelser på nettet. Jagten på at finde den rigtige model gik ind og hvis man ikke skulle købe en industri model så snæver det sig hurtigt ind til en 4-6 stykker,valget blev til sidst en OBH Nordica vakuumpakker model 7951 fordi den har et par smarte “tricks” feks pakke skrøbelige ting som cornflakes UDEN at knuse dem og så kan den også sættes til at pakke både tørre emner og fugtige emner som den forsegler ekstra grundig.

Vakuum Toast :-)

Vakuum Toast 🙂

Fandt et super tilbud på nettet og kørte i Elgiganten der påstår de matcher tilbud på nettet…….???  Deres pris er 999 kr og jeg var spændt på om de kunne klare netprisen som var 450 kr billigere incl et sæt poser 😉
Efter lidt snakken frem og tilbage opgav ekspedienten at kæmpe imod mine jydegener og gik med til at jeg fik den til netprisen og den ekstra sæt poser som fulgte med til den på nettet 🙂

Trækker smag inden dehydrering.

Trækker smag inden dehydrering.

Dehydratoren var straks en helt anden sag og jeg har tit kikket på en model der hedder Excalibur dehydrator men den koster kassen og havde kun et par fejl (udover prisen) at den max kunne køre i 12 timer på den indbyggede timer og max blive 60 grader som lige er i underkanten hvis man skal lave “rigtig” beef jerky. !!!
Heldigvis er der masser af andre modeller og vælge imellem og jeg havde set mig lun på en Andrew James dehydrator som dog koster 1595 i danske butikker og mit jyde gen forbyder mig lidt at springe på den med mindre jeg kan finde den billigere.

Heldigvis så jeg et link på en FB gruppe hvor den kunne købes over nettet til den VILDE sum af 500 kr !!!! en besparelse på 1000 kr,det er virkelig ufattelig og jeg kunne ikke modstå fristelsen at bestille den 🙂 🙂
Den har også fået en masse rigtig gode anmeldelser på nettet,dog skulle den larme en del men jeg syntes ikke det er SÅ meget den larmer,den er da til at holde ud at høre på…larmen svare vel til en opvaskemaskine ??

Turmad v2….. har tidligere lavet lidt turmad på min “billige” dehydrator og det har fungeret ganske godt men mængderne er ikke den høje ende og den klare kun små potioner kød og max temperaturen lagde lige under 60 grader.
Man kan sagtens lave turmad men begrænset, dog nok til en person og en lidt længere tørretid fordi den max kommer op på 60 grader.

Andrew James dehydratoren burde være meget bedre så jeg gik igang med at teste lidt forskelligt og satte den på 12 timer. Nogen siger det er kedeligt at se maling tørre men at gå igang med at se frugt/grønsager tørre er mindst lige så “spænende”……….ZzzZ Zzzz

Klar til tørring.

Klar til tørring.

Men efter 12 timer var der både svampe,gulerødder,peberfrugt og banan klar,nu var det bare at mixe de sidste ingredienser og få det vakuum pakket det. Som udgangspunk ville jeg lave noget som var uden kød for at få maximalt holdbarhed og jeg har før leget med og spist Soy4You (soya køderstatning)  som fungere udemærket hvis man tilsætter lidt smag, for i sig selv så smager det nærmest intet af.

Vakuum pakkede bananerne for sig selv så de kunne spises som en form for tur snack, de resterende tørrede ingredienser blev ligeligt delt i 3 potioner og tilsat hvidløgs flager,Soy4Yo og en bullion terning med oksesmag.
Det hjemmelavet turmad indeholder hvad der svare til 125 gram kød(erstatning),gulerødder,svampe,peberfrugt,granuleret tørret hvidløgs flager og bullion terning for smagens skyld,det giver sammenlagt en STOR potion eller to små potioner til 2 personer.

Pakket og klar til turen.

Pakket og klar til turen.

Tilberedningen er næsten som alm turmad,der kommes ca 3/4 liter kogende vand i posen og det skal stå ca 10 min (gerne længere) og bagefter skal det simre 12-15 min,man kan efter behag tilsætte lidt mere vand hvis det ønskes da Soy4You suger en del vædske og der koges lidt væk under opvarmning/tilberedning. Det skal selvfølgelig spises sammen med noget og man kan sagtens spise det sammen med linser,kartoffelmos,ris eller pasta.

Soy4You kan let byttes ud med mager oksefars som først  er brunet og krydret,derefter dehydreret men regn ikke med holdbarheden er længere end 7 dage for at være på den sikre side.

Kan det så betale sig at lave sin egen turmad,hvis man ser bort fra indkøb af dehydrator og vakuum maskinen så er svaret JA….du kan tørre 6 potioner på ca 18-24 timer a en kost pris på 20-25 kr i strøm og køber du alle ingredienser til feks pasta og kødsovs (på tilbud) så kan du lave det til ca 20-30 kr pr potion og incl strøm giver det MAX 34 kr pr potion,men basere du din turmad på retter der er dehydrerings egnet så er vi nede på en pris under 10 kr pr potion da rester er gratis 🙂
På den måde kan du også få en del varieret mad med på tur når du bruger rester og du kan dehydrere nar du har samlet 5-6 retter og derved spare på strømmen til dehydreringen. Har man en bakke i dehydratoren kan man jo udnytte den til at tørre en potion æble skiver som kan bruges til tur snack.

"Real Turmad" hjemmelavet. :-)

“Real Turmad” hjemmelavet. 🙂

Når man tænker på en potion turmad koster i gennemsnit 70-75 kr så laver man nemt sin egen turmad til halv pris og man ved hvad der er i,tilmed kan man lave den så den passer til ens egen personlige smag og variere sin mad som man ønsker.
Er man vegetar så har man selv mulighed for at lave sine favorit retter til turene og langt de fleste vegetar retter er egnet til at dehydrere og har stor holdbarhed fordi der ikke er kød i retten.


Posted in Turmad by with 17 comments.

Comments

 • Kenneth siger:

  Hej Aksel,
  Jeg har ladet mig indspirere og har købt samme dehydradtor fra Andrew James. Den tørrer fint synes jeg, men der er en lidt plastikagtig kemisk lugt, som ikke er så rar i forbindelse med fødevarer. Har læst nogle steder, at det skulle forsvinde efter 24 timers brug. Har du samme erfaring?

  Vh. Kenneth

  • Aksel siger:

   Hej…

   Ja jeg oplevede samme lugt og baskede mine bakker og puttede dem tomme i dehydratoren gav den “fuld gas” i 12 timer og vaskede dem igen og lugten er væk. ☺
   Mvh Aksel

 • Henriette Madsen siger:

  Hej Aksel.
  Jeg er meget interesseret i, at købe en dehydrator fra Andrew James, som den du har købt, men kan desværre ikke finde den til den “rigtige” pris.
  Kan du mon hjælpe mig?
  Vh. Henriette

  PS. Er ikke bruger af face book

  • Aksel siger:

   Hej Henriette.

   Der to muligheder ? Enten at købe den i DK til ca 1500 kr i en special butik eller bestille den på nettet i Amazon UK/DE hvor den koster mellem 490 – 590 kr incl fragt.
   Og da det er et EU land kommer der ikke skat/told eller moms på.

   Mvh Aksel

 • Jane siger:

  Har du prøvet at tørre kød i den ( beef jerky) ?
  Mvh Jane

  • Aksel siger:

   Hej….
   Ja det har prøvet flere gange og det fungere ganske godt så længe det er små potioner (tre plader/racks)
   Aksel

 • Emma siger:

  Kan man dehydrere færdige retter? F.eks en pastasovs med kød i… Og skal man så bare tilføje kogende vand for retten bliver “sig selv” igen?

  • Aksel siger:

   Hejsa…
   Ja der skal bare kogende vand i og efter ca 10 min er den “klar” igen.
   Dog skal nogle retter lige koge lidt..

 • Bente siger:

  Hej, superfin side du har ; ) Jeg vil lige oplyse, at jeg har været så heldig at købe en supergod dehydrator – en Stöckli “Dörrex” med 4 metalgitterbakker og tilhørende silikone indlæg til det meget våde – til 500 kr på DBA. Som ny og nærmest fuldstændig ubrugt. Den fås også med kunststof gitterbakker. Bakkerne er dejligt store. Koster 18 – 1900 kr som ny. Går op til 70 grader og med 12 t’s timer. Den er virkelig god og der er jævnligt nogen til salg på DBA og G&G. Også mange andre mærker til salg derinde. Kan virkelig godt anbefales.
  Min har nærmest ikke stået stille siden jeg fik den og jeg elsker den ; )
  Vh Bente

  • Aksel siger:

   Hejsa.
   Tak for de fine ord ☺
   Ja der findes mange dehydrator modeller og man kan være heldig og finde en god brugt.
   Købte godt nok min fra ny dato det var en upgrade fra en billig billig model.
   Har i skrivende stund tørret over 200 portioner turmad og det har den klaret uden problemer.

   Mvh Aksel

 • Bente siger:

  Forresten, så har jeg tørret både gulerødder, squash, champignon, grønne bønner, æbler og bananer til knastørt på langt under 12 timer – ml 2 og 6 timer, hvis jeg husker rigtigt. Mindst for champignonerne. Tror vist kun det var tomater jeg har været oppe på 10 timer med, men her havde jeg også silikone indlæg i de første timer. Bare til info ; )
  Vh Bente

 • Johnny siger:

  Hej, fed side du har. Jeg har et spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med, hvor længe ville en færdig ret, foreksempel spaghetti holde sig?

  • Aksel siger:

   Hey Johnny.
   Når man tørre/dehydrere en ret så kan det ca holde sig 3 md hvis det opbevares så det ikke får direkte sol.
   Jeg haft ligende retter der har lagt 3 år i fryseren igen 2 md bag i bilen og det smagte fint og jeg blev ikke syg ☺

   Mvh Aksel.

 • Kasper siger:

  Hej Aksel. Er det nødvendigt med en vakuummaskine? Kan man ikke nøjes med at købe en dehydrator og så pakke sine måltider i almindelige fryseposer? Mvh. Kasper

  • Aksel siger:

   Hej Kasper
   Selvfølgelig kan man både bruge frysepose eller ziplock poser,men jo mindre luft jo mindre ilter indholdet og holder sig længere.
   Men pakker man sine tørrede retter ned i fryseren indtil de skal bruges så skal man forvente når de tages op at holdbarheden er kortere end hvis de er vakuum pakket.

   Mvh Aksel

 • Sune østergaard siger:

  Hej aksel
  Fed side !!

  Spørgsmål: De dehydrator jeg har kigget på, har alle riste. Jeg vil gerne tørre EX. spaghettikødsovs. skal man så lægge maden i en folie bakke (Aluminium bakke) ?

  MvH Sune Ø

  • Aksel siger:

   Hej Sune
   Undskyld det sene svar..!!!
   Man kan folde en “bakke”af alu folie og man bør ikke hælde mere end 1-2 mm vædske i da det tager for lang tid at tørre og man risikere det bliver fordærvet inden det bliver tørt. Vil heller anbefale du laver en sovs der er tykkere/tør så den kan blive på risten MEN mindre det er en meget grov rist.

   Mvh Aksel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *