Pot Cosy eller på dansk gryde isolering.

Har længe gået med tanken om at lave en Pot Cosy til mine Trangia gryder men er bare ikke rigtig kommet igang.
Pot Cosy er i bund og grund bare noget isolering til gryden,helt på samme måde som der er neopren isolering på en Jetboil. Dog kan en hjemmelavet som udgangs punkt  ikke for den er mere beregnet til at holde noget varmt over tid, hvorimod Jetboil’s er til at holde på varmen under opvarmning.

En Pot Cosy er beregnet til at man feks lave grød ved at lade den opvarmet vand og havregryn stå i isoleringen(Pot Cosy) på samme måde som maad i gamle dage holdte sig varm i “høkassen” eller under dynen.

Projektet er helt hjemmelavet og koster ca 20-25 kr i materialer,dog skal man påregne at købe til mere end en Pot Cosy når der skal købes ind.
Jeg købte et bobbel  folie med “sølv” folie på begge sider (Thansen solskærm til 49 kr) og noget alutape 50 mm x 10 meter(Thansen 79 kr) og herunder viser jeg fremgangsmåden jeg har lavet den på.

Trin 1

Trin 1

Først klipper jeg en strimmel der er ca 4-5 mm højere end gryden og bagefter laver jeg låg og bund i mål efter gryden. Når jeg klipper låget klipper jeg ca 1-2 mm uden for stregen og bunden bliver tilsvarende klippet 1-2 mm inden for stregen. På den måde får jeg et låg der kan ligge oven på gryden og en bund der passer inden i.
Og en lille firkant til håndtaget til låget.

Trin 2

Trin 2

Siden bliver sat sammen og tilpasses grydens omkreds,låget presses ned og bunden lægges oven på(med gryden inden i) og der “monteres” et stykke tape hele vejen rundt langs kanten halvt over så der er lidt at klistre bunden til siden med.
Der klippes hakker hele vejen rundt og man bukker kanten ned ca 5-7 steder så bunden er fikseret og man kan så folde resten at alu tapen ned ele vejen rundt. Bagefter gør man det samme med toppen(kan undlades) for at gøre kanten mere robust.

Trin 3

Trin 3

Låget laves på samme måde med at klister tape rundt langs kanten og der klippes hakker så tapen kan foldes rundt. Låget bliver mere stiv og funger bedre på den måde,den kan tilmed bruges som “rigtig” låg under madlavning.
Sidste finish er et lille håndtag så man uden at brænde sig kan løfte låget.

Den totale arbejds tid er ca 1 time.

Vil man gøre sin Pot Cosy mere holdbar kan man erstatte eller forstærke samlinger og kanter med gaffatape.


Posted in DIY(gør det selv) by with no comments yet.

Pingbacks & Trackbacks

  • […] Hjemmelavet mad kræver ca 10-15 hvor det skal står og simmer på brænderen og det koster en del brændstof når man er på tur og jeg tænkte at jeg bare kunne hælde kogende vand over maden og lade det stå MEM det gik ikke fordi maden simpelthen bliver kold inden den er klar så jeg lavede en “pot cosy” eller på dansk gryde isolering og det fungerede heller ikke optimalt (læs mere om pot cosy HER) […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *