Primus Omnifuel

Har gennem snart 25 år haft min trofaste  Trangia sæt med på tur og opgraderet til gas for længe siden, men når vinteren trænger sig på har jeg ind i mellem opgivet gas som brændstof og måtte tilbage til spritten når det blev alt for kold. Har dog også stiftet bekendskab med GoSystem Flexifuel som jeg efter et år havde skiftet pumpe på 3 gange !! og selve brænderen var noget ustabil når den endelig kom igang.

SEUF.DK fandt jeg den ret så omtalt multifuel brænder, Primus Omnifuel som både skulle være klippe stabil og med masser af rigtig gode anmeldelser bag sig. Så hvorfor ikke teste den og se om den er så god som de siger den er.

Det er første gang jeg stifter bekendtskab med den selv,har tidligere set den i brug på nogle af de ture jeg/vi har været på, der ligner den jo ret meget de andre modeller der er på markedet i dag.
Men at få den i hånden er straks noget helt andet end at “kikke på” for den er virkelig solid og virker som noget der kan holde  til noget. Det sæt jeg har fået fingerne i indeholder udover brænderen,pumpe,brændstofflaske også 3 forskellige dyser(til forskelligt brændstof) også et universal værktøj til udskiftning af dyser og en nål til at rense dyserne med og noget silikone fedt til at smøre læder membranen i selve pumpen og en alu læskærm.
Når man står med de forskellige dele så forstår man godt prisen,det er virkelig gennemført og man kan tydelig fornemme at det er noget der kan holde til at blive brugt,det står klart hvorfor det er et sæt der tit bliver valgt til længere ture og ekspeditioner rundt om i verden.

Primus Omnifuel fra SEUF.DK

Primus Omnifuel fra SEUF.DK

Weekenden nærmede sig og jeg kunne virkelig ikke vente på at få den brugt og for at lære den lidt at kende,så jeg gik i haven og prøvede den med gas og bagefter med rensebenzin som jeg foretrækker at bruge. Gas fungere fuldstændig som på Trangia dog med lidt mere “støj” og det er nok fordi brænderen er mere åben. Efter et dyseskift så skruede jeg brændstof flasken på fuel ledningen,der var kommet en ny smart tilslutning for man kan dreje på studsen frem for at dreje hele flasken rundt…det var smart 🙂

Pumpede 20-25 gange og primede brænderen og tændte den,efter et lille minut så var den så varm at den kunne brænde med en klar blå flamme….UTROLIG at det var så let at få den igang,mit gamle GoSystem startede sjældent første gang og skulle forvarmes mindst 1½ min og så var det stadig tvivlsom at det var nok.
Primus Omnifuel fungerede på kort tid og brænderen var utrolig let at justere styrken på…at få den ned på simmer mode og op på fuld skrue er meget nemt .. sad med et STORT smil over hvor let det kan gøres,tidligere bekendskaber med multifuel brændere har på ingen måde været så gnidningsløst,nu kunne weekenden bare komme så jeg kunne teste den ude i virkeligheden.

Det blev en kold og våd test weekend og man kan sige Primus Omnifuel fik sin ilddåb med regn,kulde og masser af vind,varmetabet var stort når man ikke brugte læskærmen rundt om brænderen,men det gælder jo alle brændere der står så frit og ubeskyttet. Faktisk så fungerede den bedre end jeg havde forventet ,når jeg tænker tilbage på mine tidligere forsøg på at få en fungerende multifuel brænder.

Middagsmaden blev nydt sammen med min datter og hun ville have dåse spagetti som er hendes tur favorit,det er normalt ikke noget jeg gider at lave da det brænder utrolig let på og selv med min Trangia,s gode kontrol når man bruger gas så er det alligevel tit brændt på i bunden af gryden,men man kan vel kalde det en test for Primus brænderen om simmer kontrollen virker.

Far og datter hygge... :-)

Far og datter hygge… 🙂

Man må sige at hverken vind,regn eller kulde slet ikke bider på den brænder og testen med om Spagetti med kødboller(på dåse) kunne tilberedes uden en sort skorpe i bunden. Og til min store overraskelse så var det næsten som at stå ved komfuret derhjemme,man havde fuldstændig styr på hvor meget varme maden skulle have og man kunne uden problemer justere op og ned(helt ned) uden at den slukkede.

Total kontrol af output. :-)

Total kontrol af output. 🙂

Det blev til flere weekender ude og ungerne var med uden det gav problemer,knægten var efterhånden så fortrolig med primus brænderen at han gav sig i kast med at lave medister til middagsmad. Dog har jeg fundet ud af at hvis man alligevel skruer op når den køre på max(når lyden ikke bliver højere) så forbruger en mere brændstof men ikke giver den sidste ydelse, så når lyden er på MAX så er der ingen grund til at dreje de sidste gange på “gashåndtaget” for den forbruger mere men yder ikke mere. !!

Far starter,knægten overtager :-)

Far starter,knægten overtager 🙂

Medister og Hjemmelavet suppe er sagen.. :-)

Medister og Hjemmelavet suppe er sagen.. 🙂

Godt nok blæste det ikke helt så meget som sidste weekend men temperature tæt på frysepunktet kunne virkelig mærkes og for første gang oplevede jeg “problemer” med min Primus Omnifuel ?? Brænderen hostede og ville ikke brænde ordenligt,det var som om den ikke fik tryk nok og flere pump på brændstofflasken virkede ikke men en omgang med rensenålen fik den til at køre optimal igen,det er faktisk første gang den viser tegn på små problemer og det er selv om jeg snart har brugt 2½ liter rensebenzin i brænderen.

Pakke sammen og tak for weekenden kaffe ;-)

Pakke sammen og tak for weekenden kaffe 😉

Efter at have brugt både gas og rensebenzin i brænderen, så foretrækker jeg klart rensebenzin som er klart det bedste af de 2 brændstoffer og jeg er helt sikker på min nye foretrukne brænder er min Primus Omnifuel. Trangia er godt nok et fantastisk stormkøkken og med en super god brænder MEN multiful brænderen fra Primus slår den på flere punkter,hvis de begge køre på gas så larmer Trangia brænderen mindre men Omnifuel brænderen er sjovt nok lettere at justere. Og gas vs multifuel så er multifuel bare i en klasse for sig selv,du har hele tiden fuld kontrol over effekten og du har ikke samme “nedgang” i trykke som med gas som du tit skal være over.

Eneste negative side er at Primus Omnifuel larmer ret meget når den brænder men det opvejes af alle de fordele der er,bare alle de typer brændstof du kan bruge og at den er utrolig stabil i alt slags vejr. Pakstørrelsen er ok for en brænder af den type og ja vægten, den er ikke let og flere typer multifuel brændere findes lettere MEN selv en 2 liters gryde med vand volder ingen problemer,samme setup med tilsvarende MSR brænder bukker benene,så personligt gør det intet at den vejer 100-150 g mere for bedre stabilitet og sikkerhed.

For mig er det til dato den bedste brænder jeg har prøvet,er imponeret over kvalitet og alsidighed,for ikke at tale om den fantastiske simmer kontrol og power output når den køre max.
Er du blevet nysgerrig for at prøve en Primus Omnifuel så er der et link her til SEUF side hvor du kan se flere detaljer eller købe din egen multifuel brænder.

Primus Omnifuel kan købes hos http://seuf.dk/omnifuel-incl-braendstofflaske

24 timers test

24 timers test

24 timers testen gik egentlig ud på at lade brænder og brændstof flasken så ubeskyttet ude i døgn(det blev så til halvanden døgn) for bagefter at starte brænderen og se om regn(meget regn),vind og ned til 2 graders frost havde nogen indvirkning på opstart eller om jeg kunne mærke forskel på den men efter 1 8timers regn,morgenfrost og opstart i 15 m/s med læskærm. Rystede lige det værste vand af brænderen og tørrede flasken af,så startede den op som normalt dog med en lille sprudlen af vand i primer delen…. FANTASTISK.

Mangler nok bare lidt ekstra gryder i stedet for ar rippe mine Trangia gryder,men på den anden side så bliver den nok i skabet fremover pga min Primus Omnifuel 🙂 🙂


Posted in Primus, Test by with 8 comments.

Comments

 • Keld knudsen siger:

  kan primus omnifuell ikke bygges ind i trangia.?

  • Aksel siger:

   Hej…
   jo med en såkaldt “dims” burde den kunne. Men der har været lidt problemer med dimsen smeltede og glemte man vand i gryderne smelter de på sekunder.
   dog har flere haft glæde af at bygge multifuel ind i deres Trangia sæt.

   Mvh Aksel

   • Per Marker Mortensen siger:

    Jeg har selv en Primus Omni Lite som jeg benytter indbygget i et Trangia. Det er en super løsning. Jeg benytter en “brænderkop” adapter til indbygning i Trangia. Den er købt hos spejdergear.dk og er langt bedre den som Optimus laver til trangia indbygning.

    Jeg har også en Optimus Nova indbygget på samme måde, super stabil brænder, som nærmest brænder alt. (Min anbefaling er at holde sig fra den nye Nova+ udgave, da brænselstilførselsstyringen er langt mindre nøjagtig).

    Hverken OmniLite eller Optimus Nova har givet mig problemer med overophedet Trangia, og det selvom jeg ofte har haft det kørende i mange timer i træk for at lave gyderetter. Det vigtig er dog at holde afstanden fra brændpunkt til gryde høj nok, og det sikre den brænderkop trangia adapter jeg omtaler.

    Om OmniFuel brænden vil virke godt i Trangia’et, den er lidt større end min OmniLite, men bør være ca samme størrelse og have samme brændeffekt som Optimus Nova, så det bør ikke give problemer.

    Så køb “brænderkoppen” og gør et forsøg.

    http://spejdergear.dk/shop/trangia-adapter-braenderkop-1583p.html

    • Aksel siger:

     Hej…
     Efjer jeg har ser nogle smelte gryder har jeg selv afholdt mig fra at benytte multifuel i min Trangia og jeg ved også mange er glade for det.
     Selv benytter jeg gas i min Trangia fordi det er nemt. ..multifuel i Trangia overvejes stadig.
     Men tak for info og link.☺

     Mvh Aksel

 • Peter Johansen siger:

  Tiden gik og vi gik med. 🙂

  tak for din test af Primus omnifuel. 🙂

  Nu er der sket lidt i mellemtiden og trangia udbyder en Trangia x2 multifuel brænder til trangia som er fremstillet af Primus.
  Jeg føler mig på alle måder tvunget til at købe den 🙂

  • Aksel siger:

   Det skal virkelig være en nødvendighed at gå over og bruge deres x2 brænder…
   Jeg bruger stortset kun MSR whisperlight og løse gryder.
   Mest pga den mindre larm og nemheden,så min primus ligger bare 😊

   Mvh Aksel

   • Jens Lauritsen siger:

    Meget god beskrivelse, tak.
    Skrev du ikke tidligere, at MSR ikke kunne holde til gryden, men bøjede. Måske er det en anden MSR.
    Jeg fandt denne “tråd” i generel søgning på X2 versus Omnilite.
    Forståeligt nok er link til butik seuf ikke længere ok.
    I sammenligninger af omnilite (også titanium) og whisperlite virker det lidt som saab/volvo eller Fleischmann/Märklin… Måske tager jeg fejl?

    • Aksel siger:

     Hej og tak for respons..
     Det er i bund og grund 2 helt forskellige brændere og 2 forskellige opbygninger. MSR er senere kommet med en mere holdbar model lidt ala Primus opbygning.
     Men det er et svært valg da de begge er gode brændere men må indrømme at MSR er min “go to” brænder efterhånden..den er bare mere enkel.

     Mvh Aksel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *