Solcelle test ?

Jeg har efterhånden testet mange typer og størrelser af solcelle løsninger på mine ture og første gang var helt tilbage i 2008 hvor jeg havde brug for ekstra strøm på mine kajak ture,her var løsningen et solcelle sæt fra Netto som fungerede til opladning af GoPro og lidt ekstra strøm til min mobil. Det virkede langt fra godt nok og der var ikke strøm nok til mere end 2 opladninger til mit GoPro kamera og hvis der var aftensol nok kunne den lige klare et par procent inden der var for lidt sol til at oplade.

Selvfølgelig var der timer nok med sol når man er på vandet men alligevel ikke nok til at oplade mobilen fordi effekten langt fra var nok til de batteritunge mobil der allerede dengang var på markedet. Alternativet var at lade på nogle batterier og lade fra dem om natten og der blev på den baggrund bygget noget sammen som da virkede men laaangt fra var smart. Alternativet blev den hurtige løsning et scooterbatteri med cigartænderstik og som så var opladet hjemmefra,klodset ja,usmart ja,ufarlig NEJ…!!!

Solceller var i starten meget dyre og de løsninger der allerede lå i outdoor butikkerne oversteg 2000 kr for noget som var tvivlsomt til de danske lysforhold,det var simpelthen umuligt at få noget som kunne bruges på kajak eller turene i skoven fordi det slet og ret ikke var kompakt og smart nok til turene,effekten var også ret lille og de fleste sæt lagde dengang på ca 4-6 watt i fuld sol.

Når det så er sagt så får man ALDRIG udnyttet solcellernes fulde potentiale så høj mod nord,men vi kan stadig udnytte og “høste” det vi kan få. Vi skal nok regne med et tab på ca 10-20% i forhold til det max opgivende effekt af det opgivende output som der er opgivet.

Sammanpakket

Sammenpakket. (næsten)

Den bedste løsning var dengang en powerbank dvs flere for også dengang var der ikke nok power i dem og man var nød til at have flere med hvis man skulle bruge gps,kamera og mobil på sine ture. Idag holder en alm gps mellem 18-30 timer og et kamera måske 48 timer hvis man tager få billeder,mobilen bruger meget strøm og hvis man begrænser sig MEGET så holder den sig ca 28-40 timer !! Men en weekend/uge tur hvor mobilen bliver brugt som gps,kamera og som mobil til kontakt så er du nemt på 10-20 timer inden den er flad og her kommer solceller ind i billedet.

Er man på tur så kan man hænge de nye solcelle typer på kajakken eller rygsækken eller hænge den på sit camp site når man er kommet frem,solceller er ved at være så kompakte at de kan foldes sammen til en transportabel størrelse og de fleste kommer med en tilhørende powerbank så man kan lagre den strøm man ikke bruger og lade om aftenen/natten. Udviklingen er virklig fulgt med og effekten er efterhånden stor nok til man kan lade tablet og små bærbare computere og telefonen  er ikke længere et problem.

Har de sidste år haft en billig løsning fra Netto på mit shelter i haven hvor jeg så kunne lade i løbet af dagen eller lade lidt strøm til lys i shelteret ,derfor har jeg så har jeg købt en lidt smart foldbar solcelle løsning med god effekt,den skal fremover testes på mine ture ud i naturen,den er godt nok ikke vandtæt og når det alligevel regner er der sjældent noget sol.

Jeg har testet i12K solcelle løsningen  fra iceTECH hvor løsningen er en powerbank med indbygget solcelle og et tilhørende solcelle panel.
Solcelle panelet fylder foldet 18 x 31 cm 0g 89 x 31 cm udfoldet med et power output på max 21,5 W,selve powerbanken fylder 16,8 x 9,5 x 2,8 cm og vejer 440 gram og med en kapacitet på 12oo0 mAh/5V og med mere end 20 forskellige tilslutnings muligheder. Der kan ydermere vælges mellem 5V-9V-12V-16V & 19V i udgangs spænding. Opladning fra 220 V tager en fiuld opladning 3-4 timer og i fuld sol med solpanelet lidt over 14 timer.

Udfoldet og tilsluttet powerbanken.

Udfoldet og tilsluttet powerbanken.

Jeg har ikke i skrivende stund testet sættet ude i felten(tidsnød) men testet den hjemme og da der kun har været meget få soltimer har jeg kunne holde strøm på powerbanken og lade min mobil helt op alle dagene uden de store problemer.
Når der er sol så lader den hurtigt men også når der er overskyet lader den kun en smule,men når det bliver mørkt og regnfuld i vejret så lader den slet ikke,det var helt forventet .
Det bliver fedt og se hvor meget den lader når vi når forår/sommer og om den virkelig kan generere strøm nok til camplivet,jeg er ihvertfald sikker på power banken alene klare 3½ (testet) uden hjælp fra solen. Så med hjælp fra solcelle panelet burde der være nok power til mobilen  når man er  på tur.

Glæder mig meget til at få den rigtig brugt på mine hængekøje og shelter ture,kajak turene skal den kun bruges når der er lavet et camp for den er ikke vandtæt og en ligende model som er vandtæt og med samme effekt koster små 4000 kr og i12K modellen koster ca 2000 kr incl told/moms og afgifter.
Jeg har købt min brugt til under det halve og det kan jo godt betale sig at købe let brugt så ;-)….man er vel jyde  🙂

(more to come)

 


Posted in Grej, Solceller, Test by with 2 comments.

Comments

 • Jan Fischer siger:

  Hej
  Har lige kikket ind på din side.
  Googlede et firma i Aarhus – Viva Energi, som jeg har transportabel og fleksibel solcelleoplader.
  Dog har jeg ikke afprøvet do.
  Men har været igennem “junglen” af diverse solcelleopladere, men er blevet god skuffet over dem jeg har haft i brug.
  Mvh Jan

  • Aksel siger:

   Hej Hej…

   Kender siden og deres solceller,ingen lever helt op til mine “krav” og deres bøjelige celler har ret lav effekt i forhold til overfladen og er derfor slet ikke inde i billedet. Udlandet er lidt længere fremme i udbudet og flere muligheder,dog til tider dyre løsninger.

   Mvh Aksel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *