Snugpak Softie 15 Discovery

Jeg har længe brugt relative billige soveposer og har ofte sovet i for meget tøj for at holde varmen når man kom sent hen på efteråret men ville gerne prøve at trække den liiiiiidt længere og få den tidlige vinter med og måske kunne starte lidt før.

Den første sovepose jeg investerede i var en Gelert 400 XL som er en sovepose til de lidt længere og store personer. Soveposen er med syntetisk fyld og har en ok pakke størrelse når man tænker på den er beregnet til store personer. Comfort temperaturen skulle ligge på minus 8 grader og extreme på minus 20, for mig var det klart en forbedring i forhold til mine tidligere soveposer men de minus 8 er vist lidt af en overdrivelse,tror minus 2 er mere realistisk når vi snakker komfort.
Den blev senere degraderet til min sommer sovepose og har fungeret som det de sidste år og det har fungeret ret godt,dog har den været alt for varmt midt på sommeren men så kan den lynes op og så fungere det jo alligevel.

Men det med at kunne komme på vinter tur trak stadig og jeg havde jo ikke fundet den “rigtige” sovepose.
Jagten gik ind på en ekstrem sovepose,jeg fandt et super godt tilbud på en sovepose som bliver brugt i det amerikanske forsvar. MSS= Modular Sleep System som består af en Goretex yderpose og 2 inderposer,ialt en 3 lags sovepose som kan bruges året rundt fordi man kan tage de lag af  man ikke vil bruge,det giver en sovepose som kan passe til alt fra sommer temperature og ned til minus 30 grader !!!
Selv har jeg testet den ned til minus 15 grader kun iført sokker og underbukser helt uden at fryse overhovedet ……men soveposen har (for mig) et par minusser. Da jeg gerne vil have den med på mine kajak ture så fylder den simpelthen alt for meget,selv max presset sammen fylder den ca dobbelt så meget som en alm syntetisk sovepose og vægten er omkring 4 kg !!!!!! Det er simpelthen for meget når man skal bære på den ,den fungere ikke på længere ture i rygsækken pga størrelse og vægt men den kan virkelig bruges i alt slags vejr pga dens moduler og Goretex overdel. Har et par gange sovet i let regn uden nogen for for beskyttelse (tarp) uden at blive våd ,men som camp sovepose er den fantastisk men som tur sovepose dur den overhovedet ikke.

MMS

MMS

Jagten fortsatte på den ultimative vinter sovepose og jeg fik testet et par andre poser i mellemtiden,dun soveposer fandt jeg ud af ikke var mig for efter et par nætter blev dunene i soveposen fugtige og jeg kunne ikke holde varmen. Åbenbart sveder jeg meget men ikke så meget at jeg bliver våd men dunene bliver fugtige og mister isolations evnen lidt efter lidt. Så efter nogle forsøg fandt jeg ud af dun ikke fungerede for mig og det måtte være syntetisk fyld i stedet for.

Nu er det sådan at min højde og størrelse gør at jeg ikke sådan kan vælge en standart sovepose og alternativerne ikke altid er for smarte og man skal passe meget på når man ikke kan have varen i hånden. Heldigvis kendte jeg en der havde den sovepose jeg havde set mig lun på, Snugpak havde en fed sovepose som både kunne fås i ekstra længde og med en ekstra kile så man kunne udvide posen 🙂 Efter at have haft den alm model i hænderne (og på kroppen) besluttede jeg mig for at bestille den i ekstra længde og med tilhørende kile for at få mere plads til evt ekstra tøj hvis det skulle blive rigtig koldt.

Da den blev bestilt i ekstra længde ville leveringstiden være ca 4 uger men allerede 3 uger senere kom den med posten og jeg kunne ikke vente med at få den pakket ud og se hvordan den så ud i ekstra længde og hvor meget den kile giver i bredden ?

Sovepose og kile.

Sovepose og kile.

Da jeg godt kan finde på at smide en ½ liters flaske med varmt vand i fodenden af soveposen skal der jo være plads til og med Snugpak’s ekstra længde er der plads til mere end en…nok nærmere 2 x1½ liters dunke 😀
Den går fra at være 2,20 cm udvendig til 2,45 cm og det giver virkelig noget mere plads i soveposen,måske de mange ekstra centimeter er en ulempe når den skal varmes op…det skulle komme an på en test når det blev kold. Kilen er lavet i samme materiale og man mærker slet ikke den er sat i,dog er tilpasningen lidt underlig for når den er lynet i er den 5 cm for lang ?? Men når man ligger i soveposen opdager man det ikke og den fungere bare som en del af soveposen…FANTASTISK

Snugpak & me

Snugpak & me

Den første overnatning blev en sen efterår hvor temperaturen kom ned på  ca 5 graders varme !! Vågnede ved jeg havde det rigtig varm og måtte lyne soveposen lidt op for at lufte lidt ud,selv om jeg sveder en del (åbenbart) så føles den slet ikke klam eller fugtig inden i.
Senere blev det til en rigtig vinter test i shelter og denne gang nåede temperaturen ned på minus 10-12 grader og kun med sokker som eneste ekstra påklædning,igen var der ingen problemer med at holde varmen, man kunne godt fornemme at det var kold udenfor men man frøs slet ikke inde i soveposen og om morgenen vendte vinden og det blæste direkte ind i shelteret og så kan man mærke at den ikke er helt så tæt som min MMS sovepose,Goretex menbranen er en god vind stopper og den har Snugpak ikke.

Snugpak Softie 15 Discovery

Snugpak Softie 15 Discovery

Det eneste der egentlig er at sige om komforten er at nederst i soveposen er indsyet et andet materiale som er noget kraftigere end resten af  soveposen og det kan føles lidt kold når man kravler i posen men ellers er der intet at udsætte på denne sovepose,gode materialer,lækker finish og køber man den i UK så spare man ca 15-1800 kr i forhold til dansk vejledende udsalgspris  så det er næsten halv pris i UK. Vægten på lidt over 2 kilo er ok og pakke størrelsen ligger ikke i nærheden af MMS men heller ikke så lille som en vintersovepose i dun,men den er helt klart acceptabel og fornuftig når man tænker på den er i ekstra længde og med en ekstra kile.
For mig fungere soveposen rigtig godt og vil slet ikke overveje en med dun når denne fungere så godt… den får 5 ud af 6 stjerner,grunden til den ikke får max point er at den “meget” ekstra længde nok er lidt for meget,10 cm mindre kunne sagtens fjernes og tilpasningen af kilen kunne være bedre.


Posted in Modular Sleep System, Snugpak, Test by with 2 comments.

Comments

 • Martin siger:

  Hey Aksel tak for gode oplysninger og spændende læsning.. kan du huske hvor du fandt snugpack’en i England.?

  • Aksel siger:

   Hej og tak…det er kun dejligt du kan bruge informationerne på siden.
   Desværre kan jeg ikke huske hvor i UK den er købt,men der er flere forhandlere hvis man googler.

   Mvh Aksel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *