Helsport Lavvu ovn (test & konklusion)

Efter at have fyret en minder skov af i min nyindkøbte lavvu ovn fra Helsport må jeg nok sige den er testet igennem. Dog er vægten på ovnen små 14 kg lidt meget hvis man skal på tur,men har man teltet som base over et stykke tid eller padler i kano er det jo en lækker luksus at kunne tage med.
Og så kan man jo sidde og evaluere på lidt af det man har oplevet og prøvet. Derfor vil jeg gennemgå lidt af det jeg er kommet igennem herunder.

 • Første kik på ovnen.
 • Samling og opsætning.
 • Justering til lavvu brug.
 • Første optænding.
 • Varme incl justering af “forbrug”
 • Temperaturer forskelle(top/bund)
 • Madlavning.
 • Sikkerhed.
 • Nedtagning.
 • Vedligehold.
 • Mangler.
 • Nyttig tilbehør.

Pakken fra GLS var ankommet og jeg må nok sige den så STOR ud ?? Det kunne ikke passe den var så stor som en Morsø brændeovn? Da jeg løftede pakken var den slet ikke så tung,ca 15 kg total,pakken indeholdte 1 stk ovn,skorstens sektioner,isolationrør,rist og en taske.
Alt sammen i rusfri stål (selve ovnen)og umildbart i en lækker tilpasset finish,eneste der var galvaniseret er skorstenen og isolationrøret.

Selv om der er mange dele er det ingen sag at sætten det hele sammen til en varmekilde. Man stiller simpelthen ovnen ind i teltet og folder benene ud og stabler det antal sektioner skorstens elementer oven(øverst gnist fang) på hinanden man har brug for og sætter risten i bunden af ovnen. Det er lige så let som jeg skriver her,fantastisk simpelt og helt uden værktøj.

Pakken..

Pakken..

Helsports ovnen kan bruges fra 4-6 personers lavvu og op til 12-14 personers, dvs fra 286 cm til 376 cm højde,man bestemmer sig til hvor mange skorstens sektioner man vil bruge,selv har jeg et rør mere end de foreskriver for at kommer lidt længer op over teltet.Ovnen stiller man ca 20-25 cm fra teltstangen og skorstenen skal mindst være 10 cm fra stangen og isolations røret justeres så stropper og telt(og indertelt)ikke røre selve skorstenen,ellers smelter teltdugen i værste tilfælde går der ild i teltet.

Ved første optænding giver det galvaniseret rør lidt “dampe” og ændre farve til en mere mat overflade,for en sikkerhedeskyld bør man ikke sidde i et lukket telt men sørge for god ventilation,kort tid efter skifter selve ovnens metal delvist farve, det er ganske normalt og det påvirker hverken ovnens holdbarhed eller brug. Ved lang tids brug kan selve ovn overflade ruste en lille smule,det kan fjernes med lidt ståluld og bagefter smøres ind i en tynd lag olie,det kan forsage en smule røg ved næste optænding.

Varmen kommer ret hurtigt og på kort tid er der en stor strålevarme fra ovnens sider,der bør fyldes godt op og gives rigeligt med luft når der er kommet godt gang i ovnen. Røgen har tendens til at slå ud i teltet når man åbner lågen hvis der ikke er kommet ordenlig ild eller det blæser en del.når der er godt gang i ilden kan man med fordel lukke helt eller delvis for luft tilførslen,kik ud på skorstenen der skal helst være ingen eller meget lidt røg. Jo mere luft der kommer til forbrændingen jo større forbrug har man og det har lidt at sige hvilken træsort man bruger,fyr og gran brænder hurtigt,bøg og birk brænder langsommere,her kan man jo prøve sig frem.

The heat is on ;-)

The heat is on 😉

Varme fordelingen er ikke jævn,siderne afgiver meget varme og forskellen på top og bund i teltet kan nemt være 20-30 grader, dvs ved jorden er der 22 grader men rejser man sig op stikker man hovedet op i noget varmere luft feks 35 grader. Den forskel kan man udnytte til tørring af tøj,frugt og udstyr.

Hot hot hot...

Hot hot hot…

Madlavning burde være en leg,men selv om man stiller ovnen i vatter buler toppen meget og det giver lidt udfordringer npr man skal lave mad og skal man lave pandekager kræver det en speciel teknik. Varmefordelingen er heller ikke ens,fronten ved ågen er køligere end midt på ovnen men man kan sagtens koge stege på ovnen når man kender de varme zoner eller bare skal varme mad i en gryde. Muligheden for at tilberede kartofler i gløderne er let eller måske snogbrød når lågen er åben.

Madlavning..

Madlavning..

Sikkerheden SKAL være i orden og de 25 cm fra ovnes bagkant og 15 cm fra skorstenen til midterstangen skal overholdes og ved ovnens bund og front bør der ikke være teltbund,dog kan man brede et brændtæppe ud under ovnen og foran fronten som kan opfange evt gnister og gløder. Ekstra brænde bør ikke opbevares tættere på en 30 cm og gerne bag ved ovnen. En kniv til at skøre sig ud af teltet med er en ekstra sikkerhed. Da ovnen er MEGET varm smelter soveposer,underlag(nylon) ved berøring også hvis man “bare” snitter ovnen.

Nu med brændsikker underlag..:-D

Nu med brændsikker underlag..:-D

Nedtagning kan påbegyndes når ovnen er helt kold og foregår i modsat rækkefølge som man sætter den op,dog skal man tømme ovnen for aske og evt tørre den af indvendig med en klud for ikke at der bliver for meget afsmitning af aske og sod på skorstens elementerne. Alt undtagen isolations røret kan pakkes ind i selve ovnen. Den sammenpakket ovn og isolationsrør kommes ned i den medfølgende pakke pose. Med lidt snilde og øvelse tager det max 10 min at nedpakke ovnen.

Vedligehold er ganske enkelt man tørre ovnen over med en fugtig klud når den trænger til det og bagefter smøres ind i en tynd lag syrefri olie,og så kan man “polere” resten af olien af når den har stået lidt. Skorstenen kræver ingen vedligehold dog skal den som resten af udstyret efterses for evt revner eller gennemtærring. Når oven bliver rigtig grim efter mange års brug skal man ikke prøve at give den varme fast maling eller ovensværte,den rustfrie overflade er ikke egnet til at male på.

Eneste “mangel” er at der mangler tætnings bånd ved ovnlågen så den ikke trækker for meget falsk luft så luftspjældet har en større virkning. Et spjæld i skorstenen kunne være ret nyttig for at bremse forbrændingen og justere lidt på hastigheden af røggasserne. og man burde overveje at gøre toppladen mere stiv så den ikke buler for meget.

Et par gode læderhandsker,ildrager og et brændtæppe til at ligge under ovnen er alt sammen noget ekstraudstyr man kan bruge når man bruger Helsport ovnen.


Posted in Helsport Lavvu ovn, Lavvu, PowerPot, Test by with 3 comments.

Comments

 • Knud Jæger siger:

  Tak for en masse spændene læsning. Har selv en Lavvu og bruger den tit på tur med familien. Har overvejet tit at købe noget til at opvarme Lavvu’en med og din gode beskrivelse har fået mit til at bestille en med det samme.
  Din hjemmeside er flot og dejligt let at finde rundt i og ikke mindst dine test er bare fantastisk læsning.

  Mvh K Jæger

 • Hans siger:

  Tak for en god gennemgang!
  Kan du anbefale nogen bestemt type/mærke lavvu? Ville gerne finde en gammel model i god kvalitet. Eller et militærtelt med ståhøjde, hvor det også er muligt at installere ovn. Har kigget på guloggratis, dba og det svenske Blocket uden held.
  Måske du har nogle gode ideer og råd?
  På forhånd tak

  Bedste hilsen
  Hans

  • Aksel siger:

   Hej Hans

   Valget af lavvu er ikke nemt for snakker vi +2 persover eller en lille gruppe,og hvor meget betyder vægten ??
   Ikke fordi eg har en Helsport selv så er det nok det mærke jeg vil fremhæve,det er til at få reservedele og de er nok længst fremme med udvikling af lette og stærke matrialer.
   Tenttipi er også en mulighed hvis man skal have noget som bare holder,de har super lette modeller fra +2 personer og op og de har et godt ry.

   Mvh Aksel

Pingbacks & Trackbacks

 • […] Helsport Lavvu ovn (test & konklusion) – OutDoorFreak.dk… -25 cm fra teltstangen og skorstenen skal mindst være 10 cm fra stangen og isolations røret justeres så stropper og telt(og indertelt) …Gå til www […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *