Kogegrej/Stormkøkken og valg ?

Jeg har efterhånden testet alt fra bål til det sidste nye inden for koge gadgets og vil i dette indlæg prøve at sammen “koge” det til et letter valg for dig der vil på tur. Lad mig sige med det samme at jeg ikke har testet noget som kommer i nærheden af af UL (Ultra Let) men mere er beregnet på kortere ture feks en uge med rygsæk ,kajak  eller bare en weekend i shelter.

Grejet som jeg beskriver er alt sammen testet og prøvet på mine egne ture og derfor kan jeg stå inde for det der bliver skrevet. Det meste grej er testet fra alt til 1 dags ture og til uge ture,lige fra hedebølge til silende regn.

Esbit “klassikeren”

Først lidt historie. For ca 30 år siden oplevede jeg det at lave mad ude,mad over bål og i en gryde eller på en rist,de fleste spejdere(som jeg dengang) blev fascineret af flammerne og det at man kunne lave sin egen mad,dengang var det højeste gourmet at lave snogbrød over gløderne og vente på pølserne blev varme på risten. Selvfølgelig lavede vi også mad i gryder over bålet men det var de voksne der lavede maden dengang og vi så bare på trylleriet at maden blev til. Men som nøjagtig dengang så smager alt mad bare bedre når man har været ude en hel dag og man får lavet sin mad over feks bålet.

Mit første “rigtige” koge sæt var et Esbit folde ting til sprit tabletter,ganske fin til de små ting som at koge vand(det tog lang tid) eller bare lige varme noget dåsemad(som tog MEGET lang tid) men det var avanceret og temmelig fedt at undgå bålet og lave sin mad i sin bivuark. Da tiden var moden opgradrede jeg til Trangia på sprit (model 25) det er nærmest fantastisk at lave mad ude i dette “køkken” og det holdt næsten 20 år?? Jeg havde i de mange år haft et udeliv on and off og det var ikke så meget tid til det mere,årene gik og jeg kom igang med at vandre lidt igen,sov i skoven eller i shelters.

I 2008 kom der igen rigtig gang i udelivet fordi der kom kajak på programmet,lysten til at bevæge sig ude i naturen og selvfølgelig købte jeg en Trangia model 25 igen og der var pludselig kommet mange forskellige typer til UL,HE osv…men jeg holdt mig til det jeg kendte. Men der skulle ikke gå mange måneder før jeg opdagede gas til Trangia og mit sæt blev opgraderet med dette. Siden er det gået stærkt med at teste og prøve meget forskelligt udstyr til at lave mad på og jeg vil prøvet at opsummere lidt af fordelene ved de forskellige ting jeg har prøvet så det måske hjælper dig med lettere at finde det rigtige du skal bruge på din tur.

Trangia model 25(sprit/gas) Kan ikke rigtig sige noget negativt om den model,opdatere man den med en teflonpande og gasbrænder så har man et fantastisk ude køkken der bare holder i mange mange år,det fås i mange udgaver og kan opgraderes efter behov. Sættet er lidt stort til en enkelt person men er fantastisk til 2-3 personer. Og der er ikke grænser for hvilken ret/retter man kan lave. Som standart fås det med 2 gryder og en pande,læskærm og indsats og det er rigelig for en “begynder” der vil have et helt køkken med ud i naturen. Det er utrolig driftsikkert og holder til en del tæsk og hårdt brug. Sættet er lidt tungt og har en relativ stor pakke størrelse og påtager derfor en del plads.

Trangia 25

Trangia model 27(sprit/gas) er en lillebror til den større model 25,alt er mindre og fungere stadig på den gode gamle og stabile Trangia måde,alt er gennemført og har alt som den større model har(bare mindre) Vægten er lavere og pakke størrelsen selvfølgelig mindre. Passer rigtig godt til 1 person på tur MAX 2 personer hvis man ikke begge er vildt sultne !! Er man på tur i norden(det meste af europa) vil heg foretrække gas,det er nemmere at lave mad over fordi ju hurtig kan justere fra max power til simre. Alt i alt et godt valg til turen for ham der ønsker noget der virker under alle forhold og i mange år.

Trangia 27.

Optimus Lite Solo er et lille smart koge system,det kan i en snæver vending bruges af en person på tur ?? Syntes personligt både gryde og panden er for lille til det rigtig kan bruges til noget,jo måske at koge vand og tilberede frysetørret mad. Brænderen(køre på gas) er enormt effektiv og bruger enorme mængder gas og man skal helt sikkert have en ekstra gasbeholder med sig,for man ved ikke hvornår den bruger det sidste. Sættet er mest velegnet til weekendture for max en person. Eneste posetive ting er at sættet ikke vejer så meget,pakkestørrelsen er lille og du kan koge vand på ingen tid. Syntes også sættet står usikkert og er højt når det bruges !?

Weekend Vs Solo

Optimus Weekend HE er en større model af Optimus Solo. Sættet er som sagt større og fungere bedre da du kan tilberede maden i den lidt større gryde,den lille pande…eller kop som jeg kalder den,fungere som låg (på begge modeller) eller kan bruges til at tilberede mindre potioner af feks æg eller en kop kaffe. Sættet er mere praktisk anvendelig en den mindre model men desværre bruger denne model også meget gas,dog har denne model mulighed for at indeholde en større gasbeholder så du er sikret gas på hele weekend turen. Ulempen ved både Solo og Weekend er at du næsten ikke kan justere effekten af brænderen..der er max eller SUPER max !! det gør at maden altid brænder på og du har en del rengøring bagefter. Uden tripod til gasdåsen er der fare for sættet velter og med skoldning til følge 🙁 🙁

Optimus.

BioLite Stove er i en klasse for sig selv. Kort fortalt er det en lille stove hvor du kan fyre med små stykker træ eller kviste,fordelen er du ikke skal have dit brænde med på tur men finder det omkring dig når du campere. Den samles af 2 dele et brændkammer og en lille enhed der indeholder en blæser og batteri samt en usb udtag(mere om det senere) Det lyder teknisk men der er intet i det,den fungere bare og brugen er som de fleste brændsels stoves men med flere fordele. Den koger vand på meget kort tid og med lidt finesse og øvelse så kan du sagtens tilberede mad på den uden det brænder på. Den tekniske del er pakket ind i en lille orange “kasse” hvor der sidder et internt batteri som giver power til en lille blæser son fodre dine flammer med ilt,det giver en høj varme og næsten ingen røg til forskel fra andre stoves,ydermere er der næsten ingen aske tilbage når du er færdig med at lave mad. Der er mulighed for at sætte blæsere på HI og LOW hvilket gør at du kan styre temperaturen lidt når du laver mad og så har det stor effekt på mængden af kviste/grene du skal fodre den med !! USB..jo jo den omdanner en del af varmen fra flammerne til strøm som den lader på det interne batteri til blæseren og overskuddet kan du bruge til at lade en USB enhed op med feks din mobil eller GPS. Som sagt skal du have en gryde eller 2 med for det er kun en stove,derved bliver pakke størrelsen lidt stor og tung men du skal ikke have gas eller andet fuel med når du er på tur. Man lære efterhånde at finde brændsel selv når det regner. Ideen er mega smart og jeg har haft meget glæde af den på flere af mine ture og med den til købte grill så bliver en tur næsten ikke mere lækker. Og så kan du være “off grid” lige så længe du gider hente kviste 😉

BioLite Stove.

JetBoil var et impulskøb har dog tidligere haft en i hånden og prøvet den over en weekend,dengang syntes jeg det var noget bras,koppen sad løs,brænderen skulle tændes med tændstikker eller lighter!! Generelt var det en dårlig kvalitet og kunne ikke lide den overhovedet,mulighederne for at bruge ender ting end selve koppen var dengang udelukket MEN der er sket rigtig meget siden dengang og mulighederne er blevet bedre MEGET bedre. Jeg valgte JetBoil Flash,en ekstra SOMO kop og deres 1,5 liters pande. Grunden til jeg valgte og købe lidt ekstra ud over koppen var at jeg så har muligheden for at udnytte den i samme grad som en Trangia. Der er sammen med JetBoil Flash en tripod til gasdåsen(så den står mere sikkert) og en adapter så den kan bruges til feks andre gryder og pander..FANTASTISK. Så kan den koge vand på få minutter og,brænderen er med elektronisk tænding og så er den samlet på under 1 minut og klar til brug. Sen er smart isoleret med et neopren cover både på koppen og panden så den kan håndteres når den er varm. Koppen der følger med Flash sætte er lidt for lille til at lave ordenlig mad i men indeholder vand nok til en gennemsnitlig drymeal, SUMO koppen giver nok plads til lidt kulinarisk udfoldelser men den 1,5 liter store pande med ret høje sider er stor nok til at lav mad mok til 3 personer uden problemer. Brænderen er super let at gå fra max til simre UDEN de store problemer og af det jeg har testet klart den mest brugervenlige. Skal man på tur og KUN spise turmad er JetBoil genial men skal man mere og behøver panden eller den store kop fylder den en del,dvs pakke størrelsen bliver stor.

JetBoil Flash.

Div løse brændere(MSR,Pimus,Optimus,Coleman) Har også prøvet løsningen med diverse små brændere og så lave sin helt egen “stormkøkken” fælles for dem alle er at de kræver en læskærm for at være optimale og har man ikke letvægts gryder fra feks Trangia så er det ikke så nemt at få bikset noget sammen der bare virker optimalt,fordelen er man kan skære meget ned på vægten men tit ender med en masse løsdele som skal være der for det fungere. Har ind i mellem haft en løs brænder med som ekstra blus til feks Trangia og det har da fungeret  !! :-/ Min personlig holdning til disse brændere er det næsten altid er forbeholdt gramjægere og dem der gerne vil lave deres egen optimale minikøkken? Syntes bare ikke at når man stabler en brænder oven på en gasdåse og dernæst et gryde det er så sikkert,det vælter nemt og med risiko for skoldning til følge. Det var også en af grundene jeg ikke syntes om Optimus Weekend/Solo!! Som ekstra blus til feks Trangia eller reserve er det fint,men som det eneste tiltaler det ikke mig.

Selvfølgelig kan jeg ikke sige hvad passer dig men mine oplevelser har givet mig en mening om hvad der virker og ikke gør,for mig gælder det om at få noget der virker under de fleste forhold og har få dele der kan gå i stykker og bare virker når det skal. Trangia har i over 20 år været mit foretrukne at have med på tur uanset om det var kajak eller bare en tur til strand/skov og har ALDRIG svigtet mig,når det så er sagt så er BioLite fantastisk på lænegre ture fordi du kan holde din mobil kørende og så helt uden at skal have noget “fuel” med hjemmefra 🙂 Da jeg ikke så tit tænker på pakke størrelse  eller vægt er mit sidste indkøb JetBoil min Nr One,det fungere sindsyg godt og kan samles og klar til brug på 45. sek. Og med den store SUMO kop og lækre pande så har man ikke brug for mere. Kan man klare sig med frysetørret mad er JetBoil det perfekte valg.

Lidt af det mest benyttede grej.

Dette var mine tanker om det jeg igennem tiden har testet,noget med mere og mindre succes,hver tur kræver jo sit grej og jeg vil selvfølgelig bruge det der er mest passende og lige pt dækker JetBoil faktisk de fleste behov jeg har på tur. Håber i kunne bruge mine erfaringer til at bringe jer tættere på det valg du skal tage når det gælder stormkøkkener.

Mvh Outdoorfreak

 

Har med vilje ikke skrevet om multifuel da jeg kun kortvarigt har testet den og ikke rigtig har dannet mig et godt billede af brugen og mulighederne.

 

 


Posted in BioLite Stove, Grej, JetBoil, Optimus, Test, Trangia by with no comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *