Optimus test VS Trangia og blæst

Selv om der var en masse blæst så skulle der testes Trangia mod min nye Optimus Crux Lite,allerede fra start viste jeg at Trangiaen har sine fordele pga læskærmen, så testen blev delt op i 3 dele, pakke størrelse,koge test i blæst og en i læ.

Trangiaen er en model 27 og den mindste i serien hvis man ser bort fra Trangia mini og Optimus Crux Lite,begge tests blev foretaget med 0.5 liter vand direkte fra hanen i begge “gryder”

Men først til pakke størrelsen og indhold!

Optimus er på dette punkt fantastisk den kan indeholde brænder,gas(110 gram dåse) og en lille svamp til rengøring UDEN volumen bliver større,sætte består af en stor gryde og en lille pande/kop som også fungere som låg,  samt en brænder,dog har jeg tilføjet en tripod stand så den står bedre på græs og andet løst underlag,den lille gasdåse gør den noget ustabil og en lidt større dåse hjælper men IKKE afhjælper problemet?

Trangia 27 sættet indeholder lidt mere,basis modellen indeholder 2 gryder og 1 pande,dog har jeg tilføjet en lille kedel, som på ingen måde er rigtig anvendelig men mere en luxsus!? Pakke størrelsen er noget større fordi man ikke kan have gassen pakket sammen med selve indholdet og med brænderen er det slet ikke muligt at have andet presset ned i sættet.

Testen(i blæst)

Optimus havde klart en ulempe fra start da den ikke har en læ skærm,hvor Trangia har den indbygget i selve sættet. Og man ser klart hvordan vinden påvirker “flammen” og  kort tid ser man hvordan boblerne ret hurtig former sig i Trangiaen hvor Optimus ser nærmest står som da vandet kom på. Efter 2 min og 10 sek koger vandet i Trangian og vandet er så småt begyndt at røre på sig i Optimus Crux Sættet. 3 min og 54 sek koger vandet og “Test i blæst” kunne afsluttes med Trangia som klar vinder af den test.

Det skulle gå fair til så der blev foretaget en test mere, igen med 0.5 liter vand i begge gryder og denne gang i læ,men selv i læ er der en svag vind og det bære varmen væk fra brænderen. Trangia er igen hurtigere og 2 min er vandet i kog men overraskende så koger vandet i Optimusen noget hurtigere 2 min 54 sek senere,et helt minut hurtigere,hvilket overrasker mig meget. Så den lille forskel har nærmest ingen betydning hvis man skal koge lidt vand.

Valget og hvorfor?!

Optimus fordele: lav vægt,lille pakkestørrelse,gode materialer,meget praktisk.

Optimus ulemper: følsom over for vind,ustabil når den står på gasdåsen,for lille gryde/pande.

Samlet vurdering ud af 5 stjerner får den 3 stjerner og det er kun pga lille vægt og pakkestørrelse.

Trangia fordele: større gryder,god pande,indbygget læskærm,står stabil på de fleste underlag,ikke vindfølsom.

Trangia ulemper: lidt stor pakkestørrelse(selv for en 27 model),tungere.

Samlet vurdering  ud af 5 stjerner får den 4 (næsten 4½) kun den lidt større pakke volume trækker ned.

Alt i alt er Trangiaen stadig min foretrukne og den jeg tager med på ture der vare mere end 1 overnatning,men skal man kun varme vand til turmad og kaffe/the/kakao kan en Optimus sagtens bruges til en weekend/dagstur, men volumen af gryden og den lille pande er for lille hvis man skal lave en god potion mad eller vil “overleve” flere uger i det fri.

Tak Til Anders fra Outnorth.dk som har givet mig muligheden for at teste.

 


Posted in Optimus, Test, Trangia by with 2 comments.

Comments

  • Lasse siger:

    Jeg har set at Silvan har en lille gasflaske ca. 1/2 størrelse af en “ukrudtsbrænderflaske” butan/propan mix, med skruegevind, det hjælper lidt på vægt/volume af Trangiaen.
    Lasse

    • Outdoorfreak siger:

      Kender godt de små flasker og har brugt dem tidligere,nu havde jeg “kun” lige den store flaske hjemme da jeg skulle teste og det var mere den gennerelle pakke str jeg skrev om,og ja det kan gøres mindre men ikke så godt som Trangia(personlig holdning) Glæder mig derfor at teste nyt grej senere på ugen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *