BioLite vedligehold/rengøring(lidt om brændsel)

Jeg har længe truet med at få min BioLite gjort ren ikke så meget brændkammeret som naturligt vil blive sodet til og hurtig blive beskidt ved brug, men mere den elektroniske del med batteri og USB enhed.Man skal jo påregne lidt vedligehold når man bruger sig grej.

Det kan ikke undgås at den vil blive beskidt ved brug,især ved ned pakning i brændkammeret fordi den naturligt vil være beskidt af sod/aske. En ting som jeg har lagt mærke til er at den termiske varmeleder bliver meget sodet med en ret hård belægning som lige så stille vokser sig tykkere, har en negativ effekt på tiden den tager om at generer strøm nok til den oplader. De fleste gange er der gået 2-3 min før den grønne lampe lyser men i den senere tid er der gået mere end 5 min(nærmere 6-8 min) og så er vandet jo klar til brug ? Selvfølgelig er der muligheden for at lade når man koger mere vand til termoflasken eller laver mad,men på den lange bane er det jo vigtigt med at kunne oplade alt den tid man kan for at holde sine enheder klar til brug.

Brændkammeret er jo helt naturligt beskidt og det eneste jeg gør er at tømme den og banke på den let for at få asken ud,har skrevet til BioLite om den egentlig tåler maskinopvask men de har ikke svaret,ved nu heller ikke om jeg vil smide den deri men det var jo rart at vide 😀

Brændkammeret.

Den orange del med batteri,blæser,elektronik og USB enhed vil jo blive beskidt over tid så jeg ville lige gøre den ren og fordi den indeholder en del elektronik kan man jo ikke lige vaske den i for meget vand så jeg tørrede den af med nogle rengørings klude som er beregnet til at tørre snavsede fingre af i,de er uden kemikalier og fungerede ganske fint til formålet.

Før.

Efter.

Kobber varmelederen var lidt en anden sag,den fik 24 timer smurt ind i brun sæbe og med en lille pose uden om,det var ikke nok så den fik bagefter en lille tur med en børste !! hvilket heller ikke var helt nok men meget mere ren end da jeg pakkede den ned sidst. Den tykke belægning som brænder sig fast er stenhårdt og måske kan en lille stålbørste klare de sidste rester,men det bliver ikke i denne omgang.

Pakket ind i brun sæbe og et stykke plastik.

Efter en omgang brun sæbe og en børste.

Brændsel har jo en del med den efterfølgende rengøring at gøre,har fundet ud af at træ (og grankogler)med meget harpiks gør brændkammeret mere sodet men med mindre aske i bunden og kobberlederen svære at tørre ren efter brug, men derimod hårdt træ som feks ask,birk og bøg er svære at få ild i men brænder renere og med mindre sod/aske bagefter i brændkammeret. Piller til pillefyr er sådan en lidt gylden middelvej med en lille bonus,der er ikke så meget sod men en del aske men til gengæld har men en ret høj varme og noget længere brændetid.

En af sommerens mange tests.


Posted in BioLite Stove, Vedligehold by with no comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *